Бретань, Франція

Про регіон

Країна: Франція

Бретань - регіон розташований на північному заході Франції на півострові, омивається хвилями Біскайської затоки і протоки Ла-Манш. Саме у нім знаходяться такі популярні пам'ятки Франції, як Долмени, гора Сен-Мішель, Англо-Нормандські острови, узбережжя Атлантіки, велетенські приливи і відливи. Столиця регіону - місто Ренн. Інші найбільші міста: Брест, Кемпер, Сен-Мало, Лорьєн.

Регіон займає площу 27 507 квадратних кілометрів, з населенням близько 3 мільйонів чоловік. Хоча офіційно Бретань складається з чотирьох департаментів: Іль-і-Вілєн (Ille - Et - Vilaine), Кот-д'Армор (Cotes D'Armor), Фіністер (Finistere) і Морбіан (Morbihan), до них можна додати і департамент Луар Атлантік (Loire - Atlantique), що формально відноситься до регіону Pays - de - la - Loire, але по духу і історії він більше бретонський. В середні віки, саме, столиця нинішнього департаменту Loire - Atlantique місто Нант, був центром бретонського герцогства. Пізніше, після приєднання до Франції, столиця Бретані була перенесена в Ренн.

Рибальські порти і морські курорти; бухти з піщаними пляжами; неосяжні ландшафти, що розкинулися по узбережжю, і острови : Бреа, Батз, Уессан, Бель-Іль. де стільки прекрасних місць для гніздів'я птахів. Постійні морські приливи і відливи увесь час міняють пейзаж, то покриваючи, то, навпаки, оголяючи піщані і скелясті ландшафти. Під час відливу відкриваються спокійні рівні простори, що міняються залежно від світла і пори року і тисячі птахів, що прилітають зимою. Ці великі землі, що справляють особливо сильне враження під час приливів і відливів, стають місцями діяльності людини, наприклад, для переправи через затоку Мон-Сен-Мішель, лову риби руками на мілинах на острові Сен-Ке або в порту Круесті, прогулянки по берегу, спостереження за тваринами і рослинами . Місто Сен-Мало славиться найвищими в Європі приливами, перепад води тут досягає 17 метрів.

Регіон зі своїми традиціями: у Бретані є своя мова, звичаї; особливо цікаві свята: не можна краще проникнути в душу бретонця, чим під час свята Пардон (урочиста мєса і костюмований хресний хід), кельтського фестивалю або сільського свята.

Близькість до океану наклало відбиток на місцеву кухню. Велику її частину займають морепродукти: лангусти, лангустіни, краби, креветки, морські павуки, мідії, устриці, бігорно, полюрди  та ін. різноманітні види молюсків і, звичайно ж, риб. Серед борошняних виробів особливе місце займають млинці (креп  і галєти), що відрізняються від наших млинців відсутністю дріжджів і що виготовляються з гречаного борошна, а також випічка Куіг Аман і Фар. Найбільш популярний алкогольні напої Бретані - біле вино і сидр.